Wat is GPS?

Wat is GPS?

GPS is een afkorting die staat voor Global Positioning System. Het is een netwerk aan satellieten die in banen rondom de aarde circuleren. Hiermee kun je vrij accuraat jouw positie op aarde bepalen, maar GPS kent nog veel meer toepassingen.

Ontstaan en werking GPS

Voor het ontstaan van GPS moeten we terug naar 1973. Het begon als een militair project dat opgezet was door het Amerikaanse ministerie van Defensie om navigatie voor soldaten te verbeteren. De term GPS is pas later in zwang geraakt. In de beginjaren heette het initiatief Navigation Satellite Time And Ranging, of kortweg NAVSTAR. De eerste experimentele satelliet werd in 1978 gelanceerd, maar het zou nog tot 1995 duren voordat het systeem volledig operationeel werd verklaard.

GPS bestaat uit drie onderdelen die er samen voor zorgen dat het plaatsbepalingssysteem werkt: een zender (de satellieten), een ontvanger (bijvoorbeeld een smartphone) en grondstations die de signalen van de satellieten corrigeren. Op ieder moment zijn er altijd ten minste 24 van de 32 satellieten actief. Deze bevinden zich in 6 verschillende banen om de aarde op een afstand van 20.200 kilometer van het aardoppervlakte. De snelheid waarmee deze satellieten rondom de aarde bewegen is ongeveer 11.000 kilometer per uur. Dat betekent dat ze gemiddeld iedere 12 uur één keer rondom de aarde zijn gegaan.

De GPS-satellieten zenden continu verschillende radiogolven of signalen uit. Eén daarvan gebruiken wij om te navigeren. Om jouw positie te bepalen maakt GPS gebruik van een afstandsmeting tussen de zender en ontvanger. Het signaal dat de satellieten versturen bevat onder meer informatie over de locatie van de satelliet en het tijdstip waarop het signaal verstuurd is. Een GPS-ontvanger kan deze informatie uit de radiogolven afleiden. De ontvanger kent de snelheid waarmee het signaal is verstuurd en door de ingebouwde klok weet hij hoe lang de radiogolven nodig hebben gehad om bij de ontvanger terecht te komen. Door deze informatie van meerdere satellieten te combineren kan het GPS-netwerk je positie op aarde bepalen. In de beginjaren was deze plaatsbepaling niet erg accuraat. Tegenwoordig kan je locatie tot op enkele meters nauwkeurig bepaald worden.

Andere signalen die de satellieten uitzenden worden onder meer gebruikt om atmosferische veranderingen te voorspellen (weersverwachting) en communicatieboodschappen te versturen.

Wat is GPS?

Toepassingen GPS

GPS kun je voor uiteenlopende doeleinden gebruiken.

Plaatsbepaling

Eén van de bekendste toepassingen van het GPS-netwerk is plaatsbepaling. Als je bijvoorbeeld naar een festival gaat, een restaurant bezoekt of een filmpje pakt, dankzij GPS weet je altijd waar dat is. Deze informatie kun je via social media delen met je vrienden.

Tevens kan locatiebepaling handig zijn als je je smartphone of tablet kwijt bent. Of erger: deze gestolen is. Met apps als Android Apparaatbeheer, Zoek mijn iPhone of Cerberus kun je dan nagaan waar je telefoon of tablet zich bevindt. Eventueel kun je zelfs op afstand je toestel vergrendelen of alle data wissen.

Tot slot wordt plaatsbepaling gebruikt voor het kompas, een weersvoorspelling te geven van jouw locatie of de sterrenhemel weer te geven

Navigeren

Vroeger kocht je een TomTom of navigatiesysteem van Garmin om de weg van A naar B te vinden. Tegenwoordig doen we dat met onze smartphone. Dat werkt niet alleen als je met de auto op weg bent, maar ook als je de benenwagen neemt of een dagje gaat fietsen. Het is goed om te weten dat GPS in beginsel zonder mobiele internetverbinding is te gebruiken. Navigatiediensten als Google Maps, HERE WeGo en Sygic daarentegen verbruiken wel data.

Prestaties bijhouden

Hoe vaak zie je wel niet dat een van je Facebookvrienden een statusupdate deelt waarin hij of zij vertelt welke afstand, in welke tijd en op welke plek heeft afgelegd? Apps als Runtastic, Runkeeper, Strava en Endomondo houden dankzij GPS precies bij welke afstand en route zij afleggen, hoe snel ze daarbij gingen en hoeveel calorieën ze hebben verbrand.

Uitstapjes plannen

Ben je als toerist op vakantie in het buitenland? Ook dan kun je een beroep doen op GPS, bijvoorbeeld om een tripje te plannen, discotheek te bezoeken of een leuke eettent te zoeken. Eén van de apps die hierbij kan helpen is TripAdvisor. Deze app bevat meer dan 225 miljoen beoordelingen van reizigers in meer dan 300 steden wereldwijd over hotels, kroegen, restaurants, cafés en toeristische bezienswaardigheden. Tevens bevat de app een prijsvergelijker.

 

Op zoek naar een nieuwe smartphone met GPS?
Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26